reede, 6. september 2013

Vanavanemate päev


Mis meist küll sinuta saanud oleks?
Sina hoiad kogu peret koos. Millised ka
poleks meie erimeelsused või tülid,
sinu armastus seob meid. Hoia meid
kõvasti, vanaisa. Hoia meid kindlalt. 
 /Rmt.: Kallile vanaisale/

Vanaema on loodud kodusoojuse hoidjaks ja 
teadmiste edasiandjaks ning lastele lävepaku
seadjaks. Vanaema teab, mis on tähtis ja mis
mitte. Vanaemalt saad sa mõõdutunde.
"Armasta ja sind armastatakse", ütleb memm. 
 /Rmt.: Kallile vanaemale/

Vanavanemate päev sai alguse Lääne-Virginia koduperenaisest Marian Mquadest, kelle eesmärk oli eelkõige avaldada toetust üksikutele vanuritele hoolde- ja vanadekodus. Mitmel pool maailmas tähistatakse päeva riikliku tähtpäevana või rahvuspühana - näiteks USA-s ja Kanadas, oktoobri esimesel pühapäeval peetakse seda Inglismaal ja Prantsusmaal,

Eestis tähistatakse vanavanemate päeva septembri teisel pühapäeval. 2010. aastal lisati see riiklike tähtpäevade nimekirja.
Päeva eesmärgiks on avaldada austust vanavanematele, keda küllaltki sageli võetakse meie igapäevaste toimetuste juures iseenesest mõistetavatena. Sel päeval on ehk rohkem meeles tänada neid laste, lastelaste kasvatamise, jagatud hoole ning armastuse eest. Vast aitab päev ka tihendada põlvkondade vahelist suhtlemist ja lapsed mõtlevad rohkem selle peale kui palju teadmisi ja elutarkust vanavanemad pakkuda suudavad.
See on ka aeg haudade korrastamiseks ja vanavanemate meenutamiseks.

Pöörame siis sellel toredal päeval meie vanaemadele ja vanaisadele  tavapärasest suuremat tähelepanu, aga ärme unusta neid armsaid lähedasi ka muul ajal.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar